fbpx
W3Schools info@mojcasvetina.si W3Schools+386 40 932 587
MIŠICE, KI UPOGIBAJO KOLK

MIŠICE, KI UPOGIBAJO KOLK

Zakaj je dobro razumeti izvor in narastišče ter funkcijo glavne upogibalke kolka – črevnično-ledvene mišice? V kolikor je ta mišica skrajšana, nagne medenico v smeri naprej, poruši ravnovesje v telesu in povzroči nepravilen položaj telesa, ki se imenuje lordoza. Pojav lordotične drže telesa je v današnjem hitrem in sedečem načinu življenja zelo pogost. Vse to lahko vodi v pojav bolečin v križu.

Mišice, ki upogibajo kolk, izvirajo iz medenice, velika ledvena mišica pa tudi iz vretenc. Te mišice so: črevnično-ledvena mišica (m. iliopsoas), stegenska prema mišica (m. rectus femoris), krojaška mišica (m. sartorius), grebenka (m. pectineus), dolga, velika in kratka pritezalka (m. adductor longus, magnus in brevis) in sloka mišica (m. gracilis). Izmed naštetih mišičnih skupin je glavna upogibalka kolka črevnično-ledvena mišica.

Črevnično-ledvena mišica (slika 1) je sestavljena iz dveh mišic: velike ledvene mišice (m. psoas major) in črevnične mišice (m. iliacus).

SLIKA 1: Črevnično-ledvena mišica (m. iliopsoas)

Velika ledvena mišica izvira iz stranskih odrastkov 12. prsnega vretenca in ledvenih vretenc, črevnična mišica pa z notranje površine črevnice (fossa iliaca) in sprednje spodnje črevnične osti (iliakalne spine). Obe skupaj se združita v črevnično-ledveno mišico, ki se s kito pripenja na mali obrtec (trochanter minor) stegnenice. Tako velika ledvena mišica kot črevnična mišica sta parni mišici (potekata na desni in levi strani telesa). Poleg glavne funkcije upogiba kolka (fleksija), ima črevnično-ledvena mišica tudi funkcijo primikalke (addukcija) in navzvenske obračalke (supinacija). Mišica tudi nagiba hrbtenico v smeri naprej in na svojo stran.

Funkcija obeh mišic glede na njun izvor:

  • Velika ledvena mišica ima izvor na vretencih. To pomeni, da povezuje hrbtenico z nogama. Ko je aktivna približa hrbtenico (trup) nogam in obratno.
  • Črevnična mišica ima izvor na medenici. Ta mišica je glavna upogibalka kolka. V kolikor je mišica aktivna na obeh straneh in je stegnenica fiksirana, ta mišica nagiba medenico v smeri naprej.

LITERATURA:

  • Dahmane Gošnak, R. (1998). Ilustrirana anatomija. Ljubljana: Tehniška založba Slovenije.

Mojca Svetina, prof.šp.vzg., kondicjska trenerka in vaditeljica pilatesa


PODATKI O PODJETJU

Plesne in športne storitve, Mojca Svetina, s.p.
Davčna številka: 89547667
Zavezanci za DDV: Ne
Matična številka: 7209088000

Email: info@mojcasvetina.si

Telefon: +386 40 932 587