fbpx
W3Schools info@mojcasvetina.si W3Schools+386 40 932 587
KAJ JE LORDOZA?

KAJ JE LORDOZA?

Beseda lordoza predstavlja nepravilno držo telesa. Besedna zveza »nepravilna drža telesa« pa pomeni, da so mišice v medsebojnem neravnovesju oziroma da telo ni v nevtralnem položaju.

Značilno za to vrsto telesne drže je povečan anteriorni (nagib medenice v smeri naprej) nagib medenice s križnico (slika 1). Kot med križnico in zadnjim ledvenim vretencem (L5) je več kot 30°. Do tovrstnega položaja lahko privedejo skrajšane mišice upogibalke kolka, skrajšane ledvene iztegovalke trupa, raztegnjene upogibalke trupa in raztegnjene iztegovalke kolka.

SLIKA 1: anteriorni nagib medenice (nagib medenice naprej)

 

SLIKA 2: prikaz nevtralnega položaja telesa in lordotične drže (nagib medenice naprej)

 

Lordotična drža naj bi bila značilna za plesalce, mlade gimnastičarje in mamice po porodu. Najpogostejši vzrok za pojav lordoze naj bi bile enostranske obremenitve in sedeč način življenja. Ravno slednji naj bi bil »odgovoren« za pojav bolečin v križu, saj jih največkrat »spremljajo« skrajšane mišice upogibalke kolka.

Pravijo, da se poravnava drže začne s poravnavo medenice. Zato moramo za »odpravo« lordoze zmanjšati anteriorni nagib medenice ter postaviti telo nazaj v pravilen oziroma nevtralen položaj. V nevtralnem položaju bodo mišice opravljale minimalno delo, ravno tako bodo v tem položaju minimalno obremenjeni sklepi. Lordotično držo telesa bomo izboljšali le z načrtnim in rednim treningom. Pri korektivni vadbi bomo upoštevali sledeče: raztegnili bomo skrajšane mišične skupine in okrepili šibke. Poudariti velja, da moramo upoštevati tudi kakovost pred količino oziroma drugače povedano, vaje moramo v prvi vrsti izvajati pravilno, saj za dobro našega gibalnega aparata štejejo le pravilne ponovitve.

Bi radi vedeli več? Pridružite se mi na vodenih vadbah v Fitnes Centru Top v Lescah ali se z mano dogovorite za individualni trening.

LITERATURA:

  • Norris, C. M. (2000). Back stability. Champaign: Human Kinetics.

Mojca Svetina, prof.šp.vzg., kondicjska trenerka in vaditeljica pilatesa


PODATKI O PODJETJU

Plesne in športne storitve, Mojca Svetina, s.p.
Davčna številka: 89547667
Zavezanci za DDV: Ne
Matična številka: 7209088000

Email: info@mojcasvetina.si

Telefon: +386 40 932 587